Elektryczna zapalarka
w pokrętle
Żeliwny ruszt
4 częściowy
Zabezpieczenie
przeciwwypływowe gazu
Duża moc palników
8 kW
Wskaźnik centralnego
ustawienia garnka
Żeliwny ruszt
Wygoda podczas gotowania
Żeliwne ruszty umożliwiają wygodne przesuwanie naczyń podczas gotowania bez konieczności ich podnoszenia. Ergonomiczna budowa sprawia, że płynnie przesuniesz nawet bardzo ciężkie garnki i patelnie. Palniki gazowe na metalowym, emaliowanym podłożu, w połączeniu z szybą ceramiczną z przodu płyty, łączą zalety gotowania na gazie z wysoką estetyką błyszczącej czarnej emalii i wykończenia w czarnym szkle. Łatwość czyszczenia płyty, ze względu na brak zagłębień, znacząco poprawia komfort użytkowania.
Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu
Bezpieczeństwo użytkowania i zero ryzyka
Bezpieczeństwo korzystania z urządzenia oraz zminimalizowane ryzyko! System automatycznego odłączania dopływu gazu wyłącza palnik w przypadku zdmuchnięcia lub zalania płomienia, uniemożliwiając ulatnianie się gazu.
Imponująca siła 4 palników
Gotowanie nigdy nie było tak szybkie! Płyta gazowa Samsung NA64H3000AK posiada najwyższą w swojej klasie moc 4 palników. Nawet jeśli zajdzie potrzeba ugotowania czegoś w krótkim czasie, uda Ci się zachować autentyczny smak potraw. Największy palnik 3 kW pozwala na błyskawiczne i intensywne podsmażenie składników do najbardziej wyrafinowanych, egzotycznych potraw. Szeroki przekrój palnika umożliwia równomierne gotowanie nawet w dużych garnkach.
Miejsce na małe
i duże naczynia
Wykorzystaj większe naczynia - położenie dwóch średnich palników pomieści np. podłużną brytfannę do przygotowania większych ilości ulubionych potraw.
Centralne ustawienia garnka - czytelne wskaźniki informują o tym, czy garnek został odpowiednio ustawiony na środku palnika, tak, aby zapewnić równomierne rozprowadzanie ciepła.
Sterowanie z przodu płyty
Wykonane z metalu pokrętła o bardzo eleganckim designie precyzyjnie ustawią parametry gotowania. Są także łatwe w utrzymaniu czystości.
Pokrętło z elektryczną zapalarką
Płyta posiada elektryczną zapalarkę w pokrętle. Wystarczy, że lekko je dociśniesz i przekręcisz, a wybrany palnik zapali się automatycznie.
Wymiary płyty gazowej
Warto wiedzieć
Jak wybrać dobrą gazową płytę grzewczą?
Płyta gazowa powinna być wyposażona w odpowiednie zabezpieczenia oraz szereg rozwiązań ułatwiających codzienne gotowanie. Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu odcina jego dopływ po zgaśnięciu płomienia, by wyeliminować ryzyko niekontrolowanego ulatniania się. Dobrze jeśli płyta posiada elektryczną zapalarkę, która umożliwia automatyczne zapalenie gazu wokół palnika bez konieczności wykorzystywania dodatkowych akcesoriów. Odpowiednia płyta powinna posiadać również palniki o różnej mocy grzejnej – większe, powyżej 3 kW do szybkiego gotowania i podgrzewania oraz mniejsze do powolnego przyrządzania potraw. Świetnie jeśli płyta została wyposażona także w zdejmowany wygodnie ruszt oraz łatwe do zdjęcia pokrętła, co znacznie zwiększa wygodę podczas jej czyszczenia.
Co wybrać, płytę grzewczą gazową czy elektryczną?
Płyty gazowe są zwykle tańsze zarówno w zakupie, jak i eksploatacji. Są też mniej skomplikowane w obsłudze oraz łatwiejsze w naprawie, jednak wymagają częstszej konserwacji i czyszczenia. Choć ich efektywność grzewcza jest niższa niż płyt elektrycznych, umożliwiają one łatwiejsze i bardziej precyzyjne kontrolowanie mocy palników. Dzięki zwiększeniu lub zmniejszeniu płomienia można natychmiastowo zredukować, lub zwiększyć temperaturę pod używanym naczyniem. Nowe płyty gazowe posiadają odpowiednie zabezpieczenia przeciwwypływowe gazu, co bez wątpienia zwiększa bezpieczeństwo podczas ich wykorzystywania. Takie płyty bardziej zanieczyszczają otoczenie niż modele elektryczne, jednak w odpowiednio wentylowanej kuchni nie powinno to być kłopotem.
Jakie płyty gazowe są najbardziej wytrzymałe?
Pośród dostępnych na rynku modeli płyt gazowych znajdują się modele emaliowane i ceramiczne, a także wykończone nierdzewną stalą, a nawet hartowanym szkłem. W nowoczesnych kuchniach świetnie prezentują się przede wszystkim szklane płyty o minimalistycznej linii. Te jednak wymagają znacznie częstszego czyszczenia. Znacznie wygodniej utrzymać w należytej czystości płyty emaliowane, które jednak mogą być mniej atrakcyjne wizualnie. Doskonale wyglądają modele wykonane ze stali nierdzewnej, które są jednocześnie niezwykle wytrzymałe – wymagają jednak bardzo dokładnego czyszczenia.
Większość płyt posiada także ułatwiające gotowanie ruszty. Najbardziej wytrzymałe z nich są ruszty żeliwne, które są także odporne na uszkodzenia i korozję. Podczas czyszczenia samej płyty, jak i jej akcesoriów należy wybrać odpowiednie detergenty, aby zapobiec zniszczeniu ich powierzchni.
Jak czyścić płytę gazową?
Czym myć płytę gazową lub przypalone palniki kuchenki gazowej? Przed rozpoczęciem czyszczenia kuchenki gazowej należy zdjąć ruszt oraz usunąć okruchy i resztki jedzenia, najlepiej za pomocą szczotki z miękkim włosiem. Należy ostrożnie rozmontować również główne elementy palników. Do mycia płyty gazowej najlepiej nadaje się gąbka lub ściereczka wraz ze specjalnym płynem czyszczącym. W przypadku braku jego dostępności można użyć płynu do naczyń bądź mydła lub domowych sposobów, takich jak ocet czy soda oczyszczona. Nigdy nie powinno się używać druciaków, szczotek z twardym włosiem, myjek z pumeksem i innych ostrych narzędzi do czyszczenia płyty grzewczej, aby trwale nie uszkodzić jej powierzchni. Jeśli chce się wyczyścić płytę gazową ze stali nierdzewnej, najlepiej użyć specjalnego środka czyszczącego dla stali nierdzewnej. Takie środki zwykle nie pozostawiają smug ani rys na powierzchni.
Jakie garnki wybrać do gotowania na płycie gazowej?
Na płycie gazowej można używać większości rodzajów garnków, również garnki indukcyjne, jednak trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Należy sprawdzić, czy dno garnka jest płaskie i ma odpowiednią średnicę w stosunku do palnika, aby zapewnić równomierne rozprowadzenie ciepła. Niektóre materiały, takie jak aluminium, miedź czy ceramika, mogą reagować z gazem lub powodować plamy na płycie, dlatego warto unikać ich stosowania lub używać specjalnych podkładek. Dla zapewnienia bezpieczeństwa należy upewnić się, że garnki są stabilnie ułożone na płycie, aby nie przewróciły się i nie spowodowały wypadku. Zaleca się stosowanie garnków o grubym dnie, które zapewnią lepszą kontrolę nad temperaturą podczas gotowania na płycie gazowej.